Een dag uit het voedingsdagboek van Mindy

 

Als ik iemand zou moeten noemen die af en toe misschien (of eigenlijk zeker) een beetje doordraait met het straktrekken van zijn voeding… dan ben ik dat wellicht zelf. Hoewel ik ook wel eens een dagje loslaat, hou ik nog steeds bijna elke dag mijn voeding bij met my fitnesspal of zit ik uren te puzzelen in excel totdat mijn totale energie-inname en mijn macro’s kloppen. Soms tot frustratie toe, omdat het met 1 cijfer achter de komma afwijkt.

Jep, dat is misschien over de top en vooral niet hetgeen dat ik bijvoorbeeld van klanten verwacht. Voor mij werkt het echter heel prettig. Ik hou graag de controle.

Ik hou heel erg van variatie en probeer dus ook elke dag wel andere ingrediënten in bijvoorbeeld mijn salade of mijn avondpotje te verwerken. Daarnaast ben ik een ontzettende fan van havermoutpapjes met banaan of blauwe bessen, eet ik graag een boterham met pindakaas, hou ik van zoete aardappel en eet ik elke dag zeker 400-500 gram groenten.

Vandaag neem ik jullie mee in een dagje uit mijn voedingsdagboek.

Dinsdag 20 februari 2018

Notitie: In de ochtend stond een training op het programma. 1 uur en 20 minuten krachttraining voor mijn bovenlichaam.

Ontbijt — Havermoutpap met banaan, rozijntjes en eiwitpoeder

Mijn favoriete ontbijtje als ik in de ochtend ga trainen. Ik vind het prettig om een wat hogere koolhydraatinname te hebben en zorg er dus voor dat ik vooraf aan mijn training een behoorlijke dosis binnenkrijg. Daarnaast heb ik uiteraard voldoende eiwitten nodig. De precieze samenstelling: 60 gram havermout, een grote banaan (134 gram), 25 gram rozijntjes en 1 scoop whey met chocolade smaak van My Protein… want ik hou van chocolade.

Tussendoor — Tijdens mijn training

Tijdens mijn training neem ik meestal een bidon met isotone drank mee. In principe heb je onder een krachttraining niet per se koolhydraten nodig, maar het is een handige manier om aan mijn dagelijkse portie koolhydraten te komen en het is lekker. Ik gebruik complete hydration van Bulkpowders.

Tussendoor — Na mijn training

Na mijn training neem ik voornamelijk eiwitten en nog een kleinere portie koolhydraten om mijn herstel te bevorderen. Ik kies meestal, en dus ook vandaag, voor een bakje met 270 gram skyr met bosvruchtensmaak. Normaal zou ik voor een neutrale variant gaan, maar na de training kunnen die extra koolhydraten (suikers) geen kwaad.

Lunch — Salade met kip, sojaboontjes en mais

Als ik thuis werk heb ik veel tijd om mijn lunch klaar te maken. Vandaag koos ik daarom voor een salade met eikenbladsla melange, 100 gram komkommer, 60 gram sojaboontjes, 70 gram mais, 40 gram quinoa (gekookt in kippenbouillon), 120 gram gegrilde kipfilet (die was nog over van de dag ervoor) en 1 tl olijfolie, peper en zout om de salade op smaak te brengen. Heeeeerlijk en het bewijs dat gezond eten echt niet saai hoeft te zijn!

Tussendoor — Omelet, groenten en fruit

Vanavond had ik een klantje om half 6. Precies tijdens etenstijd. Daarom heb ik gekozen voor een omelet met groenten en een appel als tussendoortje. Het paste binnen mijn macro’s en zorgt ervoor dat ik wat langer verzadigd ben, zodat het niet erg is dat ik mijn avondeten een uurtje later eet. Voor het omelet gebruikte ik 2 volledige eieren en van 3 eieren alleen het eiwit. Mijn wortel en een zoete puntpaprika at ik erbij en een granny smith appel heb ik bewaard om vlak voor mijn afspraak als extraatje te nuttigen.

Avondeten — Rosbief a la minute met couscous

Meestal eten we maximaal 1 keer in de week rood vlees. Dat was dus vandaag. Mijn avondeten bestond uit 100 gram rosbief a la minute met peper en zout, 40 gram spelt couscous met garam massala (Indiase specerij die ik gewoon bij de appie haal) en gewokte groenten (100 gram broccoli, 100 gram aubergine, 75 gram cherrytomaatjes, 1 rode ui en 2 teentjes knoflook). Ik wok altijd met olijfolie en gebruik dan 1 tl per persoon. Het recept van deze maaltijd vindt je trouwens ook op onze facebookpagina.

Avondsnack — Kwark en noten

Voor het naar bed gaan, eten we gezellig samen een bakje kwark met noten. Aangezien ik pure magere kwark echt verschrikkelijk zuur vind, breng ik deze op smaak met zero calorie syrup van Bulkpowders. Vandaag was het 350 gram magere kwark met vanillesmaak en 35 gram walnoten en daarna bedtijd, want slapen is belangrijk en ik ben een stuk chagrijn als ik te weinig slaap krijg 😉.

Mijn totale energie-inname is trouwens 2580 kcal… (ja, ik eet best veel voor een vrouw). Wellicht overbodig om te zeggen, maar iedereen heeft een andere energiebehoefte en dat geldt ook voor de macro’s. Kopieer dus niet zomaar een voedingsschema van internet zonder dat je weet of dit bij jou past. Wil je afvallen of bijkomen, laat je dan adviseren en zorg ervoor dat je een goed patroon ontwikkelt.